Sento Tower

Sento Tower is located in Bangalore, in south India. The residential building contains 41 apartments of three and four bedrooms built in about 12,000 sqm. and is located on a plot of 2302 sqm. The tower is embraced by a plaza located in the front of the site, which is constructed according to the current Indian regulation. The high density expected, the luxury market targeted by this project and the small size of the plot, led to go beyond the common conceptualization of a tower and mean a breakthrough on this typology. The goal of Sento Tower is to embrace diversity bringing together differences through emotions and sensations by the implementation of responsible conceptualizations of spaces, while acting with a “glocal” mindset and focusing in higher value creation.

The project is experienced as a single whole that responds very differently to the height and the styles of living due to a massing that leverages the different views. This flexibility is achieved thanks to the use of different typologies: duplex in the lowest levels, iconic apartments in the middle floors and lofts in the upper volumes. Each typology is separated by intimate and sophisticated sky lobbies and lounges that provide the necessary common areas required for that type of market and suppose a visual separation between each volume of apartments, these open floors contribute to the smart and slim perception of the tower.

The discontinuity expands from the inside to the materiality of the facades that are a result of the complex interiors which include a commercial space in podium that also boast of amenities such as home theater, shops, and restaurants and pool area and gym located at the top of the building.

In addition, the apartments are designed in full compliance with “Vastu”, an ancient Indian science used in many buildings throughout the country and that stipulates conditions regarding the location of apartment entrances, bedrooms, kitchens, relaxation areas and spiritual spaces.

The environmental commitment of the project is noticeable. Sento Tower is laid out and oriented taking into account passive strategies that respond to sun radiation, natural light and wind, and also pays special attention to the use of eco-friendly and local materials like stucco or traditional brick combining them with ventilated facades that maximize airflow to create a joyful and healthy environment. The structure of the building is made of reinforced concrete that involves multiple advantages for a low-tech construction, which allows to adapt to the standard current construction methods in India.

Leave a Reply